marți, 21 iunie 2011

Femeia are dreptul sa primeasca de la sot Zestre (Mahr) la intocmirea casatoriei


In Islam zestrea (mahr) este unul dintre drepturile sotiei. Aceasta zestre apartine doar ei si doar ea poate decide cum sa dispuna de ea. Exista multe dovezi despre aceasta zestre in Coran:

“Si oferiti femeilor zestrea de buna-voie, iar daca ele se lipsesc -nesilite - de ceva, atunci voi cheltuiti-o dupa cum doriti, cu placere!”

[Traducerea sensurilor din Coran 4;4]

Ibn Katheer (Allah sa aibe mila de el) a spus, rezumand toate comentarile asupra acestei ayah: “Barbatul trebuie sa ii ofere zestrea femeii si nu trebuie sa aibe regrete”

“Daca vreti sa schimbati o sotie cu alta sotie [prin divort] si i-ati dat uneia dintre ele un qintal, nu luati nimic din el inapoi. Oare [voiti voi sa-l] luati inapoi cu clevetire si cu pãcat învederat?!

Cum sa-l luati inapoi dupa ce v-ati bucurat impreuna si ele au primit de la voi legamant sfant?”

[Traducerea sensurilor din Coran 4:20-21]

Ibn Katheer (Allah sa aibe mila de el) a spus: “Asta inseamna: daca un barbat divorteaza de o femeie pentru a se casatori cu alta, el nu trebuie sa ii ia nimic din ce i-a dat primei sotii, chiar daca este vorba de o avere foarte mare.”

Anas ibn Maalik (Allah sa fie multumit de el) a relatat ca Abd al-Rahmaan ibn ‘Awf a venit la Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) si avea urme de parfum pe el. Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) l-a intrebat de parfum, iar el i-a spus ca s-a casatorit cu o femeie din Ansaar. Profetul Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) l-a intrebat: “Ce i-ai dat?” El a spus: “greutatea unei curmale in aur”. Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: “Da un ospat (pentru casatorie) chiar daca este doar o oaie.”

(Bukhari)

Zestrea (mahr) este dreptul sotiei, iar tatal sau oricine altcineva nu are dreptul asupra ei, decat cu aprobarea sotiei. Abu Saalih a spus: “Atunci cand un barbat isi casatoreste fiica, el ii ia zestrea, dar Allah a interzis acest lucru si i-a dat femeii dreptul asupra acestei zestre. (Tafseer ibn Katheer)

La fel, daca o femeie refuza o parte din zestre, sotul are permisiunea de a o lua, asa cum scrie in Coran: “iar daca ele se lipsesc -nesilite - de ceva, atunci voi cheltuiti-o dupa cum doriti, cu placere!”

[Traducerea sensurilor din Coran 4;4]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu